Asukasopas

Tästä asukasoppaasta löydät hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja asumiseen sekä muuttoon liittyen. Oppaamme on jaettu neljään osa-alueeseen:

1. Ohjeita Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n asukkaille

Asumisen aikana eteesi voi tulla tilanteita, joissa joudut ottamaan yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n kiinteistöjen huollosta vastaa:

Kotikatu Kirkkonummi
Kirkkotallintie 4 02400 Kirkkonummi
puh. 010 270 8202 (klo 7-16) ja 010 270 8090 (päivystysaikana)
e-mail: kirkkonummi@kotikatu.fi

Ylläpito

Tässä linkkinä vastuunjakotaulukko asunnon ylläpitoon ja kunnostukseen liittyvissä asioissa.

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu pitää huolta asunnostaan. Asumisviihtyvyys myös paranee, kun esim. ilmastointi toimii. Seuraavassa ohjeita, kuinka pidät asuntosi kunnossa:

– lattiakaivon puhdistus
– liesituulettimen puhdistus
– poistoilmaventtiilin puhdistus
– korvausilmaventtiilin suodattimen vaihto

Järjestyssäännöt

Huomioi naapurisi. Älä aiheuta häiriötä esim. kuuntelemalla musiikkia kovalla klo 22 jälkeen (luonnollisesti myös päiväsaikaan on hyvä huomioida naapureita). Muista, että olet vastuussa myös vieraittesi käyttäytymisestä. Pahimmassa tapauksessa voit menettää asuntosi häiritsevän elämän vuoksi.

KV-A Oy:n talojen järjestyssääntöinä toimivat sekä kunnan että asukastoimikunnan laatimat määräykset. Talossa noudatetaan ensisijaisesti aina kunnan yleisiä järjestyssääntöjä.

Muistattehan, että ilmoitus asumishäiriöistä tulee aina tehdä kirjallisesti ja siinä tulee olla vähintään kahden eri huoneistossa asuvan asukkaan allekirjoitukset. Puhelimitse tai nimettömänä tehtyjen ilmoitusten perusteella vuokranantaja ei voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Kahden todistajan allekirjoituksella varmistamme sen, että kyseessä ei ole kiusanteko tms. naapuria kohtaan. Valituksen tehneiden nimiä emme ilmoita ”häirikölle”.

Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt RU

Järjestyssäännöt Viro

Asukastoiminta

Asukastoiminta on vuokrakiinteistössä asukkaiden vapaaehtoista toimintaa. Asukkailla on oikeus, mutta ei velvollisuutta osallistua siihen. Asukastoimintaan voivat osallistua kaikki vuokratalossa asuvat. Käytännössä asukastoiminta on asukaskokouksia- ja tapaamisia, talkoita, retkiä ja vuokrataloa koskeviin päätöksiin vaikuttamista. Toiminnan aktiivisuus riippuu asukkaiden omasta halusta järjestää erilaisia tapahtumia.

 

2. Yleistä asiaa muutosta

Muuttoon on hyvä valmistautua ajoissa. Muuttoautoa kannattaa kysellä esimerkiksi sukulaisilta, mutta sellaisen voi myös vuokrata. Niitä vuokraavat autovuokraamot, muuttoyritykset ja jotkut huoltamot. Muuttolaatikoita voi vuokrata melko edullisesti alan yrityksiltä. Kaupoista saa ilmaiseksi pahvilaatikoita, joita voi myös käyttää muutossa.

Kannattaa miettiä, montako henkilöä tarvitaan muuttoavuksi. Suunnittelemalla muutto etukäteen ja jakamalla työt, muutto sujuu nopeasti ja vaivattomasti. Muuttoapua löytyy yleensä lähipiiristä, mutta sitä voi myös vuokrata asiaan erikoistuneilta yrityksiltä.

Muistithan sähkösopimuksen

Sähkösopimuksen voi solmia ja irtisanoa paikallisen energialaitoksen kanssa puhelimitse. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa, että muuton aikana asunnossa on varmasti sähköt.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus tulee tehdä aina väestörekisterikeskukseen. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse, internetissä tai kirjallisella lomakkeella. Lomakkeita saa postista ja Kelan toimipisteistä.

Väestörekisterikeskukselle tehtävän muuttoilmoituksen yhteydessä menee myös tieto osoitteen muuttumisesta postille. Vanhaan osoitteeseen tuleva posti kääntyy veloituksetta uuteen osoitteeseen kuukauden ajan.

Huoltoyhtiölle tulee ilmoittaa muutettaessa sisään tai ulos. Kun olet tehnyt huoltoyhtiölle muuttoilmoituksen, saat mm. nimen oveen ja voit tilata heiltä ovenavauksen, mikäli unohdat avaimet kotiin. Talonkirjaotteen saa tarvittaessa huoltoyhtiöltä.

Asunnon tarkastaminen

Asuntoon muuttaessa kannattaa suorittaa asunnon tarkastus. Ainakin seuraavista asioista on syytä huolehtia ja ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, mikäli ne eivät ole kunnossa:

– ikkunatiivisteet ovat asialliset ja korvausilman saanti riittävää.
– poistoilmaventtiilien säädöt ovat kohdallaan.
– patteriventtiilien säädöt ovat kohdallaan, venttiilit ja patterit toimivat oikein, eikä patteri vuoda.
– huonelämpotilat ovat 21 +/-1 celsiusta.
– vesivirtaamat on oikein säädetty, vesikalusteet eivät vuoda (hanat, WC-pönttö, patterit, yms).

Vakuus

Vakuus on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. KV-A:n asukkailla on vanhoissa sopimuksissa vielä voimassaolevia rahavakuuksia, tai maksusitoumuksia. Uusiin vuokrasopimuksiin tulee Vakuutusosayhtiö Garantian vuokranantajalle antama omavelkainen takaus.

Vuokrasopimuksen päätyttyä, voi vuokranantaja periä vakuudesta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, palautetaan rahavakuus asukkaan irtisanomisilmoituksessa ilmoittamalle pankkitilille. Jos kyse oli maksusitoumuksesta, vakuus vapautetaan.

Asukaslaskutushinnastosta näet mitä mikäkin maksaa.

3. Vuokrasuhteen irtisanominen

Irtisanomisilmoitus tulee tehdä kirjallisesti.Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokralainen maksaa vuokran irtisanomisajalta. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä; esim. jos asunnon irtisanomispäivä on 15.6., asukkaan vuokravastuu loppuu seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Vuokrasopimuksen irtisanominen -lomake

Vuokrasopimuksen voit myös irtisanoa sähköisesti. Tarvitset tunnistautumiseen verkkopankkitunnukset. Sähköinen irtisanominen toimii asukkailla, joiden sosiaaliturvatunnus on tallennettu järjestelmään. Linkki sähköiseen irtisanomiseen tässä.

Avainten palautus

Muuttaessasi asunnosta pois, avaimet palautetaan huoltoyhtiöön. Avaimia ei pidä jättää huoneistoon, kun palautat avaimet huoltoyhtiöön, saat samalla varmistettua, oliko kaikki avaimet tallella.

Vuokravakuuden palautus

Jos asuntosi on kunnossa poismuuton jälkeen vuokravakuus palautetaan irtisanomisilmoituksessa antamallesi tilille. Vakuus palautetaan noin kuukauden sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä.

Ennen palautusta tarkistetaan, että vuokrat on hoidettu ja huoneistotarkastus pidetty. Mikäli asunto on itseaiheutetusti huonossa kunnossa, se korjataan/siivotaan sinun laskuusi. Vakuudesta pidätetään maksamattomat vuokrat ja vähennetään tarvittavat siivous- ja korvauskulut. Huolehdithan siis, että siivoat jälkesi muuttaessasi pois.

4. Vakuutus

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy on liittänyt omistamiinsa asuntoihin Garantian tarjoaman Vakuutusosakeyhtiö Fennian ryhmäkotivakuutuksen. Järjestelyn myötä jokaiselle vuokralaiselle on vuokranantajan ottamana 1.7.2020 alkaen voimassa peruskotivakuutus ja yksityishenkilön vastuuvakuutus. Mahdolliset korvaushakemukset vahinkotapahtumista tehdään vakuutettuina olevien vuokralaisten toimesta Fennialle. Yhteisömuotoisten vuokralaisten on hyvä varmistua vakuutussuojan kattavuudesta ennen mahdollisia muutoksia olemassa olevaan vakuutusturvaansa. Tarkemmat tiedot vakuutuksesta löytyvät täältä: http://www.securent.fi/securent/ryhmavakuutus/

Lehdet

Lehtitilaukset käännetään uuteen osoitteeseen soittamalla lehden asiakaspalveluun.
Numerot löytyvät yleensä lehdestä tai tilaustodistuksesta.

Kaapelikanavat ja internet

Maksullisten televisiokanavien ja kiinteiden internet-yhteyksien omistajien on hyvä tarkistaa käyttämänsä palvelun toiminta uudessa osoitteessa palvelun tarjoajalta. Kaikki kiinteistömme on liitetty Elisan kaapeli-TV-verkkoon.

Elisan ja Kirkkonummen Vuokra-asuntojen sopimuksen mukaan vuokraasi sisältyy nettiyhteys. Vuokraan sisältyvään peruspalveluun kuuluu Elisan Saunalahti Kotikuitu 25M laajakaista. Lisäksi voit erikseen tilata maksullisia TV-kanavia sekä edullisemmin suurempia nopeuksia. Jos haluat kiinteän laajakaistan käyttöösi, rekisteröidy käyttäjäksi elisa.fi/laajakaista. Kiinteistöihin on myös kytketty Elisan Kaapeli-TV. Katso lisäohjeet alla olevasta linkistä.

Elisa palvelut

Pankki, kirjasto, jne

Osoitteen muuttumisesta on syytä ilmoittaa pankkiin, kirjastoon, puhelinyhtiölle, työnantajalle ja opiskelupaikkaan. Osaan paikoista tieto menee suoraan väestörekisterikeskuksesta.

Ystävät, tuttavat ja sukulaiset

Ystäville, tuttaville ja sukulaisille voi lähettää tiedon uudesta osoitteesta postista saatavilla ilmaisilla osoite muuttuu -korteilla.