Energiansäästö näkyy suoraan asumiskustannuksissa. Energian hinnan noustessa energiakustannusten osuus asumiskustannuksista tulee olemaan entistäkin isompi. Energian käyttö heijastuu käytännössä vuokraan ja vuosittaisiin vuokran tarkastuksiin. Rahan ohella energiatehokkuuden tavoittelu säästää ympäristöä.

Askel ekologisempaan ja vihreämpään elämäntapaan on suosia uusiutuvaa energiaa, jota on esimerkiksi maalämpöpumpuilla tuotettu energia.

Halvinta ja ympäristöystävällisintä energiaa on kuitenkin lopulta se, joka jää turhana kulutuksena kokonaan käyttämättä.

Miten KV-A säästää energiaa?
KV-A kiinteistönomistajana tekee pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden puolesta. Toimintaamme ohjaa muun muassa valtakunnallinen energiatehokkuussopimus VAETS. Olemme sitoutuneet aktiivisesti seuraamaan kiinteistöjen energiankulutusta ja jatkuvalla kehityksellä parantamaan energiatehokkuutta. Energiatehokkaita ratkaisuja on tehty myös muun muassa valaistukseen liittyen. Lamput vaihdetaan energiatehokkaisiin LED-valaisimiin ja käytössä on tutkajärjestelmiä, joiden avulla valot palavat vain silloin, kun joku liikkuu tiloissa.

Kuinka sitten asukkaana voi säästää energiaa?

 1. Lämmityskustannukset
  Lämmityskustannukset ovat taloyhtiön suurin kuluerä. Pienikin lämpötilan lasku huoneistossa voi vähentää energiankulutusta merkittävästi. Esimerkiksi oleskelu- ja makuuhuoneissa suositeltu lämpötila on noin 20 astetta.
 2. Lämmin vesi
  Lämmin vesi on yksi kotiemme suurimmista energiasyöpöistä. Helppoja tapoja lämpimän veden käytön vähentämiseen ovat esimerkiksi suihkuhetkien lyhentäminen ja täysien pyykki- ja astianpesukoneellisten pyörittäminen. Sammuta vesihana hampaiden pesun ajaksi ja vältä juoksevan veden alla tiskaamista.
 3. Sammuta sähkölaitteet, kun niitä ei tarvita
  Käynnissä tai valmiustilassa olevat laitteet vievät energiaa, vaikka eivät olisi käytössä. Sammuta laitteet, kuten tietokone ja televisio, tai irrota virtajohto pistorasiasta silloin kun laitteet eivät ole käytössä. Valojen sammuttamisen lisäksi myös lampuilla voi vaikuttaa energiankulutukseen. Vaihda hehku- ja halogeenilamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin ja hyödynnä luonnonvaloa käyttämällä esimerkiksi aurinkokennovalaisimia.
 4. Ilmoita asuntosi korjaustarpeista ajoissa
  Viallisesti toimivat kodinkoneet tai saumoista vetävät ikkunat kuluttavat enemmän energiaa. Ilmoita huoltoyhtiöön, jos huomaat asunnossasi puutteita.